Vineri noapte, la ora 3:00, când Bucureștiul dormea învelit în plapumă, un bărbat în vârstă de 32 de ani se lupta în bazinul de la Izvorani cu oboseala, hipotermia și propriile limite. Înota deja de 15 ore și jumătate pentru o cauză nobilă, strângerea de fonduri pentru Hospice Casa Speranței, o instituție care asigură gratuit servicii specializate pentru bolnavii incurabili, și doar ambiția, suportul prietenilor și gândul că poate mișca anumite conștiințe l-au făcut să meargă mai departe. Numele lui: Remus Miron. Obiectiv: 24 de ore de înot pentru a strânge minimum 7.200 de lei.
Declarație cu ochii în lacrimi
Cursa lui Remus s-a încheiat sâmbătă, la ora 11:20, la fix 24 de ore de la start. Ultimele două lungimi de bazin le-a parcurs în aplauzele celor 250 de prieteni veniți să-l susțină. A ieșit din bazin, și-a îmbrățișat prietena, iar mai apoi a dat, cu ochii în lacrimi, o scurtă declarație reporterului Sport.ro. Adrenalina și agitația de la final l-au ținut în priză, astfel că nu a avut nevoie de somn imediat. La două ore după marea sa încercare, Remus Miron a povestit pentru ProSport cum au trecut cele 24 de ore și cum a reacționat organismul lui la un asemenea efort.
Ceaiuri calde și mmâncare trecută prin blender
„Am venit pregătit pentru o cursă solitară, cu un play-list bogat. Mă gândeam că o să ascult muzică și voi înota. Nu a fost însă nevoie. Alin Artimon, campionul României la 1500 metri liber, mi-a pregătit o surpriză. A venit să înoate alături de mine. Apoi ni s-a alăturat Carmen Bunaciu. Alături de ei a trecut timpul destul de repede”. Hidratarea (ceaiuri calde) și realimentarea (mâncare gătită, dar trecută prin blender: paste cu ton, supă cremă de mazăre și mentă etc) erau programate dinainte: 15 minute de pauză la fiecare trei ore.
N-a fost atent la temperatura apei și a suferit
Primele 12 ore au trecut cu bine. Remus adunase 38 de kilometri, era în grafic. Își programase minimum 72 de kilometri. Situația s-a schimbat însă radical în partea a doua. „Am simțit că nu e totul în regulă, pentru că mușchii îmi erau tensionați și mă dureau umerii. Mi-am dat seama că e o problemă legată de temperatura apei, la care nu am fost atent. Îmi făcusem planul să plec de la 27 de grade și să urc temperatura apei cu o jumătate de grad la fiecare șase ore, astfel încât să termin la 29 de grade. Numai că temperatura inițială a fost de 25 de grade. Eu nu mi-am dat seama inițial, astfel că am avut de suferit”, spune Remus.
Vegheat de o echipă BGS
Efortul, caloriile consumate (aproape 15.000 în 24 de ore) și temperatura apei au făcut ca Remus să intre în hipotermie. Echipa BGS care l-a supravegheat non-stop l-a scos practic cu forța din bazin mai des, pentru rehidratare și pentru a-i încălzi corpul cu pături speciale. La un moment dat, temerarul înotăror a fost la un pas de leșin în vestiar, însă intervenția rapidă a echipei sale l-a pus pe picioare. Atunci a avut un moment critic, în care a crezut că va renunța.
„Încă sunt confuz”
Primele raze de lumină ale zilei de sâmbătă l-au tonifiat pe brașovean. „Am simțit că prind noi puteri. Noaptea trecuse, mai aveam puțin până la finiș. Au venit tot mai mulți prieteni lângă mine și am dus cursa la capăt. Acum (nr – la două ore după ce a ieșit din apă) încă mă simt un pic confuz. Sincer, nici nu mai îmi aduc aminte ce întrebare mi-au pus reporterii de mi-au dat lacrimile. Și acum simt un nod în gât, la orice întrebare, pentru că sunt efectiv stors”, spune Miron.
Hospice le mulțumește tuturor!
La final, Remus a adunat 56 de kilometri, mai puțin decât își programase, dar a compensat pe partea donațiilor. Până sâmbătă la prânz se adunaseră peste 40.000 de lei, iar colectarea continuă. „Aș dori să le transmit un mare mulțumesc lui Remus și tuturor participanților la acest Ultraswimm marathon. Ne bucurăm că avem atât de mulți prieteni și sper ca astfel de acțiuni să continue. Avem nevoie de 900.000 de euro până în septembrie pentru noul centru Hospice din sectorul 2”, a declarat Daniel Bujorean, director de comunicare al Hospice Casa Speranței.
„Aș mai înota o dată, dar cu mai multă speranță”
După o noapte pe care o va petrece în București, Remus Miron va pleca duminică acasă, la Brașov, unde este cadastrist. Știind prin ce a trecut ar mai fi tentat de o astfel de încercare? „Da, dar cu mai multă speranță. Acțiunea să fie mai mediatizată, iar înotul să aibă parte de mai multă atenție. S-au strâns 10.000 de euro, dar în Italia, unde există o cultură a sportului, se adunau 1 milion. Din păcate suntem puțini și nu ajuns ecourile acolo unde ar trebui. Nu știu ce cheie ne-ar trebui să deschidem acele uși! La final, aș vrea să le răspund tuturor celor care m-au întrebat după cursă cum mă simt. Mă simt util. Atât”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER